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Dear Alan
Fire Engineers — Building Act requirements
1 You have advised us that a number of Building Consent Authorities (BCAs) have been making

the provision of a P34 from a fire engineer a condition of the BCA issuing a Code Compliance
Certificate. You have also advised that certain BCAs are also requiring a design co-ordination
statement to be issued by a fire engineer.

2 You have asked us to review the legislative requirements and provide an opinion on whether a
BCA can require a design co-ordination statement or a PS4 from a fire engineer.

Summary

3 A BCA is required to assess all information provided to it in order to satisfy itself on reasonable
grounds that the provisions of the Building Code (Code) will be met. When making this
assessmeni a BCA must make a reasonable assessment of all information provided fo it

4 Neither a design co-ordination statement nar a producer statement has any legal status under
the Building Act 2004 (Act).

5 A BCA cannot require an applicant to provide a design co-ordination certificate or a producer
statement.
8 Fire compliance requires input from fire engineers, consultants and contractors, Given a fire

engineer's typical involvement in a project (based on the outline you have provided to us) there
are unlikely to be many situations where it would be appropriate for an engineer to provide
anything other than a highly qualified PS4 and only limited occasions where a BCA could rely
solely or io any material extent on such a PS4,

7 Provision of any form of certification may:iingrease the liability of the author and any engineer
who s providing certification should ensti 18y are acting within their competency when doing
0. L

8 Where an applicant chooses to establish coiﬁpiiance with the fire provisions of the Code at
building consent stage through some means other than C/VM2 a fire engineering brief cannot
be required.
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Fire compliance

9 A building’s compliance with the fire provisions of the Code relies on a number of specialist
consultants and contractors. It is a combination of:

a fire performance reguirements developed by a fire engineer; and

b the interpretation and application of those performance requirements by specialist
consultants and contractors.

10 The fire reguirements in the Code are broad. Fire campliance covers the entire building (both
exterior and interior) and has a relationship with most building elements. As a result, a
building’s fire compliance involves a number of different specialists, not solely fire engineers.

Design co-ordination statements and producer statements

11 Both design co-ordination statements and producer statements are optional documents or
concepts that have been developed by professional bodies and which consuitants may choose
to provide. Neither design co-ordination statements nor producer statements have any legal
status under the Act.

12 Furthermore, section 18 of the Act provides that no party can be required to achieve anyihing
greater than compliance with the Code. [f Code compliance can be established without a design
co-ordination staiement or a producer statement there is no basis for a BCA to require these
documents as part of the consent or cade compliance process.

13 Notwithstanding this, a BCA may consider a design co-ordination statement and/or a producer
statement where one is provided but it cannot require these to be provided as a prerequisite to
issuing consent or Code compliance.

Design co-ordination statement

14 A design co-ordination statement is a concept that has been introduced in Engineering New
Zealand Practice Note 22 ‘Guidelines for documenting fire safety design’. The design co-
ordination statement is to record that the fire safety design requirements have been coordinated
with and accurately transferred to the drawings, specifications and documents prepared by the
other disciplines. Practice Note 22 does not require a fire engineer to issue the design co-
ordination statement and it is clear that a design co-ordination statement relies heavily on input
from other consultants.

15 A design co-ordination statement is not a legal requirement under the Act. Practice Note 22 has
been published under section 175 of the Act, which expressly states that any information
published under that section:

a. isonly a guide; and

b. if used, does not relieve any person of the obligation to consider any matter to
which that information relates according to the circumstances of the particular
case,
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Producer statement PS54

16 A producer statement PS4 is for construction review and is intended for use where a suitably
gualified design professional undertakes construction monitoring.

17 Producer statements are not a requirement under the Act. [n the Building Act 1991, producer
statements were listed as one mechanism that an applicant could use to establish Code
compliance. Any reference to ‘producer statements’ has been removed in the current Act.
Under the Building Act 1991, producer statements were only informative. Producer statements
are not, and have never been, a statutory requirement.

Statutory requirements

18 Under section 49 of the Act, a BCA must grant a building consent if it is satisfied on reasonable
grounds that the pravisions of the Cade would be met if the building work were properly
completed in accordance with the plans and specifications accompanying the application.

19 Under section 94 of the Act, a BCA must issue a Code Compliance Certificate if it is satisfied on
reasonable grounds that the building work complies with the building consent.

20 The Act does not require a design co-ordination statement or a producer statement from a fire
engineer, and a BCA cannot refuse to issue a consent or code compliance ceriificate where
other information establishes on reasonable grounds that the provisions of the Code will be, or
have been, met.

21 The BCA is not limited in what information it can assess in order to be satisfied that the work
will meet the Code, and the BCA must reasonably assess all information provided to it. A limited
exception to this position is where the Governor-General has made an order under section 401
of the Act that a specific acceptable solution or verification method must be complied with in
order to establish compliance with the Code {refer sections 20, 21 and 401 of the Act). We are
not aware of any such crder in relation to fire compliance.

22 The fact that a BCA may have requested a producer statement as part of the consent document
does not change this position. The issuing of a Code Compliance Certificate is focused on
compliance with the Code, and this position was reaifirmed in recent Supreme Court decision
Southland Indoor Leisure Centre Charitable Trust v Invercargill Gity Gouncil?

... there is no valid distinction between the issuing of a certificate of code compliance

and council’s other functions such as the granting of a building consent or inspections.
All of these functions, including the issuing a code compliance certificate, are directed
at ensuring buildings comply with the relevant building code.

Suitability of PS4 from a fire engineer

23 The Act requires a BCA to satisfy itself as to compliance with the Code. It cannot delegate this
obligation to any third party and it cannot rely on any document provided by a third party without
also making its own independent assessment of the position.

1 Southland Indoor Leisure Centre Charitable Trust v Invercargill Cily Council [2017] NZSC 190.
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24 Where a producer statement is provided, a BCA will need to satisfy itself that the producer
statement is appropriate and reliable before it chooses to place any weight on it. This process
should involve a consideration of the skills, experience, expertise and role of the person
providing the statement and of the basis for the opinion.

25 A producer statement should only be issued where the author has the required competency and
where reasonable grounds exist for issuing one. Fire compliance relies on the involvement of
the fire designer as well as a number of other consultants and contractors, Given the limited
involvement that a fire engineér traditionally has throughout a project (hased on the outline you
have provided to us), there are unlikely to be many situations where it would be appropriate for
a fire engineer to provide anything other than a highly qualified PS34.

26 There would be very limited occasions where a BCA could rely solely or to any material extent
on a PS4 (qualified or not) issued by a fire engineer when assessing compliance.

Liability arising from the issue of a design co-ordination statement or a producer statement

27 By issuing any form of certification the author is exposing themselves to increased liability. The
extent of any such liability will depend on the scope of the certification or statement and the
circumstances. Examples of potential areas of liability include breach of contract, negligent
misstatement, negligence and/or breach of the Fair Trading Act.

28 Recent case law has largely removed the distinction between residential and commercial
buildings and where certification was negligently provided. A claim could conceivably be
brought in relation to commercial, residential and ‘mixed use’ buildings.

29 In addition to the above, Chartered Engineers are bound by the Code of Ethical Conduct which
requires all Chartered Engineers to only underiake engineering activities that are within their
competency. Chartered Engineers would need to keep this obligation in mind when providing

any certification.
. 3
Fire engineering brief R
30 You have also asked us to review whether a fire engineering brief (FEB) can be required by a

BCA.

31 A FEB is part of verification method C/NM2. C/VM2 is a verification method that an applicant
can choose to use during the consent application process in order to establish compliance with
the Code in relation to fire. The benefit of using a verification method is that a BCA is required
to accept a verification method as establishing compliance with the relevant section of the
Code.

32 Subject to any specific order from the Governor-General under section 401 of the Act (refer
paragraph 21 above), an applicant cannot be required to use a particular verification method to
establish Code compliance, and an applicant is free to establish compliance through any other
means. Such other means includes the provision of an aiternate solution {(which may or may not
be based on a verification method). The BCA must assess any information provided in order to
determine whether it is satisfied on reasonable grounds that the provisions of the building code
would be met.
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33 Where an applicant chooses to establish compliance with the fire provisions of the Code
through some means other than C/VM2 then there is no requirement for the applicant to provide

a FEB.

Yours faithfully
Kensington Swan

Brendan Cash
Partner

P: +64 4 915 0708
E: brendan.cash@kensingtonswan,.com

KensingtonSwan.com

Alternative contact: Sam McCutcheon
Associate

P: +64 4 496 5927
E: sam.mccutcheon@kensingtonswan.com
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